Scoil: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

An Cheathrú Bheag Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Loideáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é. Níl aon chaoi eile chun é a mharbhú. Bíonn pluais aige síos faoi an talamh. Tá broc no do i gcoill Bánmór.
    An Muicín Drúchta. Maireann an muicín drúchta ar an bhféar ag ite thart le claidhe. D'íosfadh sí ubhlaí dá bhfuigheadh sí iad. Níl aon docair innte ní dhéanann sí aon cheó as an mbealach. Fanann sí istigh i dtom caoinigh i gcaitheamh an lae. Nuair a thiocfas an tráthnóna téidheann sí amach ag iarraidh greim le n-ithe fhághail dí fhéin.
    An Luch Franncach. Ainmhidhe an droch-mhuinte iseadh an loch franncach. Bíonn sí ag gearradh na malaí arbhair. Téidheann sí sa stáca arbhair agus milleann sí é. Déanann sí chúile sórt díoghbháil thart ar an dteach. Merach sí néad istigh i bpoll claidhe no i stáca arbhar no i bpoll fataí. Merach na cait d'iosfadh siad na daoine.
    An Easóg. Rud coimthigheac atá ins an easóg. Ní thaghann sí in aice leis an teach anois is arís. Itheann sí lucha móra, coininí, girrfíadh agus eanlaith
    Bríghid Ní Conríogh
    Áth an Chloigín, Co. na Gaillimhe