Scoil: Béal Cláir (B)

Béal Chláir, Co. na Gaillimhe
Micheál S. Ó Mainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgéalta acu i nGaedhilg. Orra so go speisialta tá Seán Each agus Beairtle Breathnach. Tá ioir sgéalta agus dánta acu nach ndeathaidh igclodh riain.
    O lái an Dóighteáin, tá lorg na dteach le feiceáil go soiléir fós agus is iomdha sgéal a sgiord-ann ó m'uncal (Tomás Ó Mainnín) faoi na daoine a bhí ionnta sind fadó.
    Teígheadh a lán go Ameriocá-chuaidh lucht an chartaidh uilig-agus tá clann a gcloinne annsin fós agus guid acú ag suidheamh go té.
    Cé nach bhfuil sgát do chluaise de choill ann, tá an talain go maith saidhbhir. is cuma an é an bullán atá amach rómhat ar bhóthar an aonaigh nó an chairt fhataí a Déanamh ar mhargadh Tuama tógfaidh ceachtar acu do cheann.
    Níl loch níos goire dhúinn ná loch Aicéad a hanim,nigheadh indiaidh na nAicéadaigh treabh a bhí thart aniso sa tríomhadh aois déag ach dí-shealbhuigheadh 1313 nuair a baineadh Caislean Áicéad dúbhta. Ba leo cuid mhaith de Mhuig Sheola go dtí sin, ach chuir saighdiúir Sasana fán fada orra agus cé gur ísligh siad seolta airís ag Cloch an Fhóbhair taobh thiar ó Áth Cinn chuaidh a gcómhacht go luath i léig agus d'imithigheadar féin in éag ar Stáir na h-aíte.
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)