Scoil: An Cheapach (uimhir rolla 14508)

An Cheapach, Co. na Gaillimhe
Seosamh G. Ó Cléirigh

Ar an leathanach seo

1. Tá a lán ainmhidhte feirme againn sa mbhaile mar atá, capall, asal, ba, gamhna agus muca. Cró na mbó a tugannmíd ar an teach in a mbíonn na ba in a gcodhladh san oidhche. Bíonn tuighe mar leabhaidh faoi na buaidh gach oidhche. Ceangluightear na ba le slabhra agus cuirtear an slabhra thart ar a mhuinneal.
    Ceangluightear na gamhna le rópa, agus cuirtear an rópa thart ar a chos tosuigh. Annsin ceangluightear an rópa le píosa ádhmuidh a bíonn sáigte sa talamh. Déantar na rópaí de tuighe ins an áit seo uaireannta.
    Cuirtear na capaill i stábla san oidhche. Itheann siad féar agus coirce agus ólann siad uisge. Beártar na capaill ins an ceanntar seo san Earrach. Ní beárthar
    Máire Ní Fhinnearáin
    Na Bogáin, Co. na Gaillimhe