Scoil: Baile Locha Riabhach (Clochar)

Baile Locha Riach, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Proinnsias

Ar an leathanach seo

1. Choinic mé bean sidhe ar sleasa an Chnuic athraigh agus folt gruaige anuas léi in a dhual is i dá réidhreach. Bhí sí ráidhthe go gcaoineadh an bean sidhe cuid de na daoine nuair a bheithdís le bás d'faghail. Bíodh a cuid caoine ní badh h-uaignigh ná caoine saoghalta. Bhí sí cuma eicínt ar nós céol brónach, truaighmhéalach. Chuala mé go ndearna gréasaidh péire bróg d'fhear agus daithin an gréasaidh nuair a bhí sí ag déanamh na mbróg nach bhfuigeadh an fear a bheadh dá gcaitheamh móran saoghail an fear a raibh na bróga air annsin, chuaidh sé go America agus ní raibh sé i bhfad ann nuair a cailleadh é agus an oidhche a bhfuair sé bás bhí bean-sidhe ag caoineadh in aice a thighe in Éirinn.
    Caoineann sí slioght na sean Gaedhil na "macs" agus "o" Mach Domhnall agus Ó Fleathartaigh.
    Fredda Conway