Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Ins an ám fadó ba ghnáthach leis na daoine crothannaí nó rud ar bith a mbeadh tóir aca air nuair bhíodh siad beó a chur sa gcónra leó nuair a gheobhaidís bás. Ach thárla sé go bhfuair sean-fhear bás agus do cuireadh mála crothannaí faoi n-a cheann. Chuala sean-chailleach é a bhí san mbaile céadna agus bhí an-dúil i gcrothannaí aice ach ní raibh aon choisméig síobhail aici. D'iar sí ar bhuachaill a bhí san teach í a thabhairt chuig an roilg ar a dhruim agus go dtiubhradh sí luach saothair maith dhó.
    San am sin bhíodh gadaidhthe caorach ag dul thart ag goid caorach agus ghá gcruinneál sa Roilg. D'fhan fear aca ag tabhairt aire do na caoire an fhad agus a bhí an duine ag tarraingt chuige. Ach nuair a tháinic an buachaill agus an chailleach ar a druim aige shíl an gadaidhe [a bhí a bhí san roilg gurb é an gadaidhe] eile bhí ag teacht agus caora aige. Dubhairt sé "Is she fat?"
    "Fad ná fat anois í bíodh sí agat"
    "Manam nach mbeidh mise aige," adeir an chailleach agus rith sí abhaile.