Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Na hAille, Co. na Gaillimhe
M. Ó Catháin

1. Scéal

Bhí fear fadó ann a bhí an-chleasach.

Sgéal
    Bhí fear fadó ann a bhí an-chleasach. Bhí sean-bhean in a comhnaidhe ar an mbaile céadhna a raibh roinnt saobhchan céille uirthi. Aon mhaidin amháin nuair d'éirigh an fear seo ní raibh dada le n-ithe aige. D'imthigh leis chomh h-éasgaidh in Éirinn agus bhí sé i ndon nó gur tháinic sé chomh fada le tigh na sean-mhná seo. Bhí an mac agus an t-athair imthighthe amach agus ní raibh istigh ach an tsean-bhean agus cailín óg. Bheannuigh seisean isteach agus tar éis beagán cainnte d'fhiafraigh an tsean-bhean dó cé raibh sé. "Bhí mé ins na Flaitheas ag déanamh poitín," ar seisean. "An bhfaca tú an dream seo againne ann?" ars an tsean-bhean. "M'anam go bhfacas," adubhairt an fear. "Meas tú an bhféadfá carr eórnan a thabhairt chuca," arsa sise. "Ara tuige na bhféadainn," arsa seisean. Níorbh fhada go raibh carr agus capall faoi réir
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)
    Colm Ó Cúláin