Scoil: An Tulach (uimhir rolla 13148)

An Tulaigh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

a' mbeadh buachaill aimsire ag teastáil uaidh. Dubht f. a't. go mbeadh.
    Ar maidin lá'r na bhárach sgaoil an fear amach plód feadóga agus dubht. leis an mbuachaill ian sin do bheith ag teacht aige tráthnóna. Nr. bhí sé 'na thráthnóna tharraing an buachaill an fheadóg as a phóca agus shéidh í. Ní raibh sí acht séidte nr. a chruinnigh na feadógaí chuige ar an gcnocán. D'imthigh leis annsin go dtí teach an mháistir. Bhí iongantas ar an máistir nr. a connaic sé na feadógaí ag teacht aige. D'fhiafruigh sé de'n bhuachaill cé'n chaoi ar chruinnigh sé le chéile arís iad. 'Spáinn an b. an fheadóg dó agus nr. a chonnaic an máistir í badh mhaith leis í bheith aige féin. D'fhiafruigh sé de'n bhuachaill cé mhéid a bheadh sé ag iarraidh uirthi agus dubht. an b. go mbeadh sé ag iarraidh "Cúig phunt agus aigirín." Thugan fear na chúig puint agus an t-aigirín dó agus fuair sé an fheadóg ó'n mbuachaill. D'imthigh an buachaill abaile agus níor ghoill an gantan ná anshógh air féin ná ar an bhean uiadh sin amach.
    -Séamus Bolustrom
    Séamus Bolustrom