Scoil: Cashel (uimhir rolla 11358)

An Caiseal, Co. na Gaillimhe
P. Ó Lochlainn

Ar an leathanach seo

1. Bhí triur fear báidte as Tóin a Chinn Inis Nidh sa mbliain 1912. Líon an bád suas le uisge agus bhí balast innti agus chuaidh sí síos go tóin puill. Bhí ceathrar a[s] Leitir Árd báidte ag Muiminí Bheaga taobh shuas de Fraoch Oileán sa mbliain 1921. Bhíodar ag dul go Cloch na Róin chuig chruinneadh coimflaitheach. Chuaidh an bád ar na Muiminí Beaga is báithea[dh] í. Bhí teach dóighte i Leitir Camus suas le trí fhichid blian ó shoin. Ba siopa a bhí ann. Doigheadh go talamh é agus gac a raibh ann. Daoine nach raibh mór le muinntir an siopa rinne é.
    Bhíodh troid ag na sean-daoinibh Domnach Crom Dubh. I n-aice Tobar Máimín in áit a dtugtar Tulabhuidhe air bhíodh sé aca. Ghabhadh siad ann gac blian le troid. Bíodh máidí droighin ag na fearaibh agus bhíodh stocaí líonta le clochai[bh] ag na mnáibh.
    Máire Seóige
    Sraith Sháile, Co. na Gaillimhe