Scoil: Ballinafad

Béal an Átha Fada, Co. na Gaillimhe
Mrs Ruane

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ninseochaidír dá h- athair go raibh siadh ag brionglóid faoí pota óir abhí ar an oileán seo. Mar o dhia bhrionglóideadar an oidhche seo. D'innis siadh an brionglóid ar maidhin agus bhiodhar láncinnte nuair a bhrionglóidh an bheirt garsur an oidhche ceadna go raibh sé ann. Isteach leo roimh breachadh lae maidhin lá ar na bhárach ionnus nach bfeicfeadh duine ar bith iadh thosuigheadhar ar an obair. Niorbh bfhadha go bfuaireadhar an pota, dúbhairth duine aca "tá sé againn sa deireadh buidheacas le Dhé. An fear a fuair é dúbhairt sé go gcaithfeadh sé dá oireadh níos mó a fhághail ná an fear éile bhiodar ag ocailth an phota istigh ar an oileán ach dúbhairth duine de na síocaí béidh sé sáth luath nuair a sroicheamhar an teach.
    Dimthigheadhar abhaile ní raibh siad istigh cearth ar an urlár nuair a bhriseadhar an phota agus céard a thuiteadh amach as ach an coileán agus bhí bolladh air a leagadh gadhair.
    Bhí sean fhear ann fadó darbh ainmh Tomás Mach Riogh agus bhí sé ag fanacht in aon teach le na bhean agus le na mháthair. Bhí mála óir ag an t-sean bhean, ní raibh aon amarch ag an t-sean bhean seo. Sé an aith a biodh an mála oir aicí