Scoil: Ballinafad

Béal an Átha Fada, Co. na Gaillimhe
Mrs Ruane

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá go leor deifridheacht idir na scoileanna san ám fadó agus na scoileanna atá anois ann. Ní raibh scoil ar bith aca acht iad ag rith indhiaid Págánacaí a bíodh amuigh ar an sliab ghá fhóghluimh. Níor thaithnigh seo leis na Sagairt agus chuir siad cosc leis. Jumper schools tugtar ar na scoileanna seo. Ní raibh suidheacháin ná stoilíní , ní raibh peann luaidhe ná peann aca, ní raibh cóipleabhair acha. Ach bhiod siadh istigh faoi sgath crann éicint agus an maighistir i lár agus na scoláirí go léir ina suidhe ar chlochaibh tharth timcheall air. Séardh abhí acha inionadh cóipleabhair ná slinne beaga agus píosa de chloch chun scríobhnoireacht a dhéanamh air. Ni bhiodh siad ag foghluim teagasc Críosta ná Stair bphiobla ná Tír Eolas ná Stair acht bhíodh siadh ag foghlum sgríobhnóireacht agus léigthéoracht béarla. Bhíodh sórt scoil éile aca annsin in a mbeadh máighistir ag dul go dtí a chuile teach
        1. foirgnimh