Scoil: Naomh Rónán

Cill Rónáin, Co. na Gaillimhe
Páraic Ó hAichir

Ar an leathanach seo

1. 1. Ar an chead lá de bealtaine gheibheann mná malaí eicéint agus cuireann siad cupogaí ruadha sean cheirteacha agus go leór rudaí eile isteach ionnta agus caitheann siad isteach i mbuaile na cumhrasan agus deir siad go dtairraingeann se sin an midheá ar na cumharsana.
    2. Ar an lá ceadna cuireann siad crusóg de bhualtrach bó ar a ceatramhadh deire agus chuile lá eile a bhionns siad ghá h-aradu ó áit go h-áit.
    3. Ar an lá ceadna ní thiubharann daoine aon bainne uatha mar deir siad nuair a thuganns siad an bainne uatha an lá sin nach mbionn an t-áth ortha féin ná ar an bainne i gcaitheamh na bliadhna arís.
    4. Tá daoine ann theigheanns thimcheall cuile la bealtaine ag bleaghan bó na cumharsan sul a bhligheas sé féin ar maidin no tráthnona i agus deir siad go mbíonn ím na bó sin ag bó an te bhligheans i gcaitheamh na bliadhna aris.
    Pádhraic Ó Maoláin
    Bairtle Ó Maoláin