Scoil: Cúl Umha (Buachaillí)

Cúil Lú, Co. na Gaillimhe
Antoine P. Ó Murchú

Tá crann i mBaile Gheata, cúpla míle ó Mágh Locha, agus tá tobar thúas 'san gcrann sin.

Tá crann i mBaile Gheata, cúpla míle ó Mágh Locha, agus tá tobar thúas 'san gcrann sin. Níl acht timcheall dhá ghalún uisge ann. Téigheann na daoine ann ar na trí Domhnaigh deireadh i Mí an Iúil gach bliain. Na daoine a mbíonn rud ar bith ag teastáil uatha, tógann siad uisge abhaile ó'n dtobar. Tá tobar eile níos aoirde thúas 'san gcrann, acht ní bhíonn uisge 'san gceann seo acht ar an Domhnach deiread i Mí an Iúil. Tá cnoc darb ainm Cnoc Ruadh timcheall sé míle ó mBaile Gheata agus ocht míle ó Mágh Locha, agus tá tobar ar bhárr an cnuic sin. Bíonn oilithre go dtí Cnoc Ruadh lá Fhéile Burnéaird gach bliadhan, agus deirtear go dyéigheann an t-uisge ó'n dtobar i mBaile Gheata go dtí tobar Chnuic Ruaidh an lá sin.
    Antoine Ó Baoghail
    An Mullach Mór Thuaidh, Co. na Gaillimhe