Scoil: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Choisdealbha

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bí an Gorta Mór ann san mblian 1846, bí na daoine an bocht. Nuiar a bain na daoine na prataí (an beagáin a bí aca) rinne siad poll mór faoí coca fhéar agus cuir siad na na prataí síos ann. Bí ocras mór sin ar na daoine go raibh siad ag dul thart ins na h-oidceannta ag goid na bprataí agus ag ithe cabáiste ins na ngarrda. Ní raibh aon plúr le fágail annseo annseo an t-am sin. Cualaid mé mo ssean athair ag rá go dtrígead a star go dCuarm ag sribal cun cúpla punt punt plúr a fágail. Rinne na mná cacaí de annsin le mír corce agus prataí meascurce le céile. Fúair mé an scéal seo ó Miceál Ó Dólán aois 81 de bliadhna
    1. am
    Micheál Ó Dhólán