Scoil: Árd Aoibhinn

An tArd Aoibhinn, Co. na Gaillimhe
Dll. De Grás

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh go leor cluiche ag na ndaoine san t-shean-aimsir mar ag imirt peile, agus bualadh báire. Do bhíodh na daoine go léir i dteach, agus do bhídhís ag imirt "lúrabóg" agus "tairrinte shalaighe".
    Seo í an chaoi do bhídhís ag imirt "tairrinte salaighe," do bhíodh a lán buachaillí agus cailíní in-a suidhe cois na teine, agus do bhíodh ceann aca i lár an urláir ag tarraingt coisc an duine eile ó áit go h-áit.
    Do bhídhís mar sin agus nuair do bhíodh an rud déanta aca do bhíodh fhios aca an ceann ba láidire ins an scata. Seo í an chaoi do bhídís ag imirt "lúrabóg" do bhídís ag suidhe cois na teine agus do bhíodh a gcosa sínte amach.
    Annsin do bhíodh ceann aca agus do bhíodh slat aige agus do bhíodh sé ag rádh: "lúrabóg, lárabóg, láirín buidhe, buidhe ó néill, néillín príobán, príobán súileach, súileach seicneach, dhá céad bliomán, bliomán lachaí, súistín, búistín, buile beag ar lár na slaithe. "Crap isteach a fhlaith" do
    Caitlín Ní Chonduibh
    Baile na Sceiche, Co. na Gaillimhe