Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear istigh ar na h-oileánaibh agus Seamús O Búrca a bhí air. Chuaidh sé ag iarraidh mná. Thóg sé leath galún uisce beatha leis. Máire Ní Conaire a bhí ar an chailín agus b'as Cill Bhriocán é. Fuair sé an chailín agus nuair a bhí an cleamhnas déanta leagadh amach lá le haghaidh na bainfheise.
    Annsin chuaidh sé go teach an chailín agus caitheadh an bainfheis an oidhche sin. Ar maidin lá ar na márach ach nuair a bhí siad réidh le dhul ag an sagart deamhan bhean a bhí aige le fághail. Bhí sí imthighte le fear eile. Marcuis Tom Shadhbh a bhí air. Thosuigh sé ag caoineadh agus ag buaileadh a dhá bhoise le chéile.
    Ní raibh aon bhean aige tar-éis a costais.
    Mairtín Seóige