Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teacht aníos déantar iad a fhódú. Annsin bíonn na dasacha go maith aníos as an gcreafóig nuair a déantar iad a lánú. Nuair a bhíos na fataí lánuighthe tá an cur mór déanta. Ní déantar tada eile arís leó go dtosaightear da mbaint acht amháin na dasacha a nigheadh le cloch gorm, cun an dubhacháin a choinneál dhóibh.
    Nuair a bhíos na fataí bainte ar an iomaire déantar iad a dtoghadh. Toghtar na fataí móra agus cuirtear i bpoll amháin iad agus cuirtear na fataí beaga nó na póiríní i bpoll eile. Déantar na fataí a chlúduigh annsin le deannach nó luaithre, agus déantar iad a iompughadh aris is aris eile i rith na bliadhna. Fágtar iad ins na pollanna go dtí an t-Earrach agus annsin cuirtear isteach i dteach iad.
    Dheinead na daoine stalc ó na prátaí fadó agus dheineadh siad cácaí bocstaoí agus cacaí prátaí freisin. Bhí an cáca bocstaoí déanta de phrátaí agus min-choirce. Déantar cácaí prátaí ins an áit fós. Bíonn cuasán i droch fata: sé sin spota bán ina lár. Bíonn an seiche briste de'n fhata nuair atá sé bruithte agus deirtear go bhfuil na fataí ag gáire. Bruthnóga a tugtar ar fataí rósta a bhíos ag daoine a bhíonn ag obair amuig ins an bpáirc.
    Nóra Ní Dhonnchadha