Scoil: Cill Ainbhthin (cailíní)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. Seanchas Staireamhail
    Tá go leor sgéaltaí ag na daoine I dtaobh Cromail, seo sgéal. Tháinig Cromail go Aintrim agus bhain ré an teach a phobail ó na Caitlioch sé agus tug sé do na brotastunaca é. Ceangall ré 14 capall cun an 14 altóir a bhí ann. Bhí sagart a léigheadh Nífí reann ann nuair a bhain cromail an teach a phobail ó na Caitliocach agus bhain sé an eochair ina lámh. Dubhairt an sagairt go coinneochaidh sé an eochair in lámh go bfuigheadh na Caitliocach an teach a phobail arise agus ní bhfuair siad fós é. Ós chuaidh Chromail thart agus bhailigh sé na brotustunacaí le céile.
    Eibhlín Ní Conghaola
    An Pollach, Co. na Gaillimhe