Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Sgéal greannmhar.
    An buachaill baramhail.
    Bhí buachaill ag duine usal [!] fadó dár bh'ainm Seán baramhail, agus bhí sé an leibideach má b'fíor dhó fhéin ach ina leabaidh sin séard a bhí ann fear glic. Bhí a mháighistir agus tighearna eile ag tráchtáil le na chéile, agus an buachaill seo ag déanamh teactaireachta idir an bheirt. Cheap an tighearna mór nach raibh sé sáthach piocamhail le haghaidh a bheith ag seirbhis do dhaoine ar fóghnamh agus dha bhrígh sin gníodh sé casaoid le na máighisti[r] go minic air. Dubhairt a mháighisti[r] leis go gcaithfeadh sé imtheacht.
    Ar maidin lár na bháireach ghluais le Seán chun siubhail agus an mhuc aige go dtáinic sé go teach an duine uasal. D'fhiafruigh an duine uasal dhe go sibhialta cé raibh sé ag dul. Labhair an buachaill leis agus seo
    Máire Ní Thigheannaigh
    Seán Ó Cadhla