Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ná an cloigeann crúchain a dhealbhú ón a chéile. Is amhlaidh a thaosgtas na locháin agus beirtear beó beithidheach ar an donnánach. Is iondúail núair a bhíonn ceánn láidir ann go n-ionnsuigheann sé ribe róisbéis agus a lán féiridí beaga eile. Tá íasg an donnánach geal briosc ar nós íasg an mhanaigh. Tá sé an chosamhail leis ina lán bealaigh. Tá ribe fada ón a líopa íochtair agus ón a líopa úachtair. Ní bhíonn an ceánn is mó aca chómh mór leis an bpoloch. Tá a bholg bán aníar ón a phíopán go dtí a iomlácan. Ní sé e an fháirsing chor ar bith ar chósraí a n cheanntair seo, agus dhá bhrígh sin níl mórán cainnte faoí.
    Colm Ó Flaithbhearthaigh
    23ad Samhain '38.