Scoil: Tír na Cille (uimhir rolla 11884)

Tír na Cille Thuaidh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Seán Maguidhir Maighréad, Bean de Buitléir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    talmhan agus bhí mé an-ghéarr ar mo chuid tionnantaí. Bhínn ar árdú an chíosa ortha gach bliadhain, agus fios maith agam nach rabhadar indhan íoc, is nár fiú a gcuid taltaí é, agus chuir mé cuid acú amach ar an mbóthar agus bhínn féin ag imtheacht ag déanamh pléisiúr ar mo chapall donn, acht lá amháin agus mé ag tígheacht abhaile nuair a léim an capall thar an abhainn sin thall an áit a bhfeicfhinn tú an sgeitheach, briseadh mo mhuinéal agus táim ag imtheacht mar seo ó shoin gan shuimhneas gan sólás, agus béidh mé amhlaidh go maithfidh na tionnánta dhom a ndearna mé ortha agus go n'iocfar ar ais leó an méid árd chios bhain mé díobh."
    "Siubhal leat liom sa" adeir sé dá thabhairt isteach i seomra a raibh bosca airgid geall ann ag seomra eile a raibh córtha óir ann. "Tá neart annseo" adeir sé "le iad a riair ar fad agus neart duitse, go mo mhac agus mo inghean." "Nuair a mhaithfidh siad uilig dhom, abair le mo mhac, an sagart a thabhairt leis agus na tionnánte uile, agus an tAifreann ófráil ar mo shon. Béidh mise le feiceál
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Mártain Ó Spealáin