Scoil: Cnoc Uí Faith (Belmont) (uimhir rolla 12010)

Olltóir, Co. na Gaillimhe

Cnoc Ní Faith,
    Baile an Mhuilinn
    Bhí aithne aige feín ar an t-sean mhnaoi

* * *

Bhí bean in-a cómhnaidhe ins an gceannar seo d'ar bainm Máire Ní Eidhin. Nuair a bhí sí óg bhí sí in-a bhean follán, láidir. Fuair sí bás timcheall fiche bliadhan ó shoin nuair a bhí sí i ngar do'n chéád. Tá Tuam timcheall ocht míle ó'n gceanntar seo agus nuair a bheadh bainbh ag teastáil uiathi theigeadh sí go dtí baile mór Thuama, lá an mhargaidh, cheannóchadh sí í, d'fhiocadh sí uirthi, chuirfhadh sí isteach i mála í, chrochadh sí ar a dhruim í agus d'iompóchadh sí abhaile í. Ní ar truchaill ná ar chárr a rachadh sí acht shiubhaladh sí gach coiscéim d'en bhealach go dtí an baile mór agus arais.
    Pádraig Ó Tíghearnach
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)