Scoil: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. Sárú na Spride agus Triúr fén gComhrainn (ar lean)

Bhí feirmeoir thíos i gCeann Caisle suim blianta ó shoin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí feirmeoir thíos I gCeann Caisle suim blianta ó shoin. Do phós a mhac críona cailín ó’n cómharsanacht. Bhí mac eile aige annsan agus fear mór láidir ab eadh é agus lá do’s na laethannta nuair a bhí sé i nam treabhadh a dhéanamh i dtosach an Earraigh dúbhairt a athair leis an chéachta a thabhairt leis go dtí an ceárdchain agus go mbeadh sé ullamh aca i gcóir na seachtmhaine a bhí chúca. Do chuir sé an cairt ar an gcapall agus chuir sé an céachta isteach sa cairt. Do chomáin sé leis agus tháinig sé go dtí an ceárdchain. Do fuair sé coróinn ó’n a athair chun deoch a thabhairt des na gaibhne. Do tháinig a mháthair amach sara chuaidh agus d’iarr air an bhfuair sé aon nídh. “Ní mór é,” ar seisean, ach fiacha cúpla piúint dé’s na gaibhne. Do thug an máthair coróinn eile dho. Seadh do tháinig sé an ceárdchain agus nuair do tháinig chuir na gaibhne fáilte roimis. Do sgoir sé an capall agus ceangal sé do’n gcairt í agus bhí alán capaill eile sa ceárdchain roimis. Do chuaidh sé isteach agus bhí ana áthas ar na gaibhnibh mar bhí a fhios aca go bhfuigfidís cúpla piúint uaidh. “Seadh” ar seisean leis na gaibhne, “Téanam oraibh agus beidh deoch againn. Do ghlaoidh sé ar leath galún agus nuair a bhí sé folamh ghlaoidh
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Seán Ó Muircheartaigh
    65
    Gairm bheatha
    Saor cloiche (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Baile an Lochaigh, Co. Chiarraí