Scoil: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Chuaidh ceathrar fear ó'n bParóiste Mórach go dtí an Daingean roinnt bliadhan ó shoin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a shroiseadar an Daingean shocruigheadar go mbuailfidír le cheile aríst ar theacht abhaile dóibh mar bféidir go mbeadh an oidhche acu. Bé an áit gur cheapadar chun bualadh le chéile ná ag Baile an Mhuilinn.
    Timcheall a deich a chlog do thosnuig trúir acu ag bogadh chun bhóthair agus cheapadar ná bheadh puinn moille ar an bhfear eile. D'imthigheadar leó agus nuair a shroiseadear Baile an Mhuillinn do stadadar agus shuidheadar anáirde ar ceann de fallaí an droichid agus d'fanafar ann ar feadh uaire a cluig nó mar sin. Nuair a chonnaiceadar ná raibh aon rian do le feiscinn dúbharadar go mbfearra dóibh beit ag imteacht mar bféidir go bhfanfadh sé sa Daingean toisc go raibh an oidhche fuar dorcha. D'imthigheadar leó ansan agus níor dheineadar stad ná staonadh gur bhaineadar amach an tig
    Timcheall a h-aon
    Mícheál Ruiséal