Scoil: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Uair amháin bhí cailín ina chómhnuidhe i gCillmhicadomhnaig ...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus nuair a bhí sí aníos ag Cnoc na h-Abhann ag teacht abhaile bhuail an buachaill leithi ar chapall iallaite. Dúbhairt sé léithi dul anáirde ar an gcapall in einfheacht leis go dhein. Shuidh sí ar an dtaobh thiar do agus bhíodar ag cainnt agus ag cadráil dóibh féin ar an bhóthair. Nuair a shroiseadar CeannTrágha chuadar siar an Tráigh.
    Bhí an capall ag imtheacht go hana mhall agus cheap sí ná sroisfeadh sí an bhaile go deó. Bhí se chómh mall san. Sa deire dúbhairt sí leis an buachaill "sour ar a gcoir agus gan an cos ann agus gan aon bhrígh ins an corp ach oiread le cúmhrán na h-abhann."
    Siné an uair a thuig an cailín go raibh bse caillte agus thainig eagla uirthi.
    Nuair a tháinig sé chómh fada le roilig Fionn Trágha stop sé an capall agus thug sé an srian do'n gcailin chun an capall a choimeád. Leim sé fhéin anuas agus chuaidh sé isteach sa roilg agus thosnuig sé ar pholl a dheanamh chun i
    AT0365: The Dead Bridegroom Carries off his Bride (Lenore)
    Maitiú Ó Súileabháin