Scoil: An Clochar, Baile an Mhuilinn (uimhir rolla 1859)

Baile an Mhuilinn, Co. Chiarraí
An tSr. M. Fionnbharra

1. Lá ‘le Brighde:
    Na buachaillí mora a théigheann ó thigh go tigh tráthnóna an 30adh lá d’Eanair. Culaith éadaigh chailín a bhíonn ar gach bhuachaill. Deineann siad bábóg de thurnap is glaodhtar “The Biddy” ar sin. Bíonn ceol á seinmt acu is iad ag imtheacht ó thigh go tigh. Nuair téigheann siad isteach i dtigh, cuireann siad túis leis an scéilp le h-amhrán. Annsan bíonn rinnce is ceol acu. Gheibheann siad roinnt airgid is imthigheann leo. Leis an airgead a bailightear tugtar árd oidhche (tar éis cúpla lá) dá gcáirdibh i dtigh éigin. Bíonn siamsa is ceol, nuadh gacha bídh is sean gacha díghe acu.
    Eibhlín Ní Mhurchadha
    Baile Uí Bhioráin, Co. Chiarraí