Scoil: Gníomh go Leith (B.) (uimhir rolla 1703)

Gníomh go Leith, Co. Chiarraí
Cormac Ó Laoghaire

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean pósta in a cómhnuídhe in Anach Mór, agus bhí a máthair in a cómhnuídhe ins na Muínte Óga. Do bhí sé de nós aiche teacht cun a máthair dfheiscint, agus is le'n a linn a fuair gaol dí bás.
    Tháinig sí an lá so agus bhí sé in a thráthnóna nuair do chuaidh sí abhaile. Ar a slíghe abhaile dí, cér'bh é an fear do connaich sí ach a gaol do bhí marbh. Ní labhair sé lei, ná ní labhair sí leis, mar deirtear ní cheart cainnt cun na Marbh. Do bheir sé greim uirthe, agus dúbhairt sí leis leigint dí go raghfhadh sí abhaile go dtí a fhear féin agus a clann. Stad sé ar feadh tamaillín, "bfheárr liom mo dhriofúr, agus leis sin d'imthig sé leis féin.
    Do chuaidh an bhean abhaile agus as san do chuaidh sí san leabaidh agus ní raibh sí i bhfad ann nuair do fuair sí bás. Deirtear gurbh amhlaidh a tháinig sé cun an bhean san do bhreith leis.

Fuarathas an sceul ó Padraig Murchadha, An Cúm
    Muiris Ó Murchadha