Scoil: Tulca (uimhir rolla 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Drochghoile: - Bhíodh crann truim ag fás leasmuigh de dhoras gach tighe an uair sin. Deintí saghas fíona as na caoraibh agus óltaí é agus deirtí go raibh sé an-fholláin.
    Drochghoile: - Seana-chré a bhíodh le fagháil fén sceich ghil nú fé áirní. Cuirtí uisce air trí uaire i ndiaidh a chéile agus óltaí an uisce deirineach. Pé rud ná réidhtigheadh le goile an duine, chuireadh an deoch sin fonn múisge air agus tá aithne agam ar dhuine a bhain triail as an leigheas sin. Bhí sí go dona le trí seachtmhainí tháinig bean eile isteach chuice agus do dhein sí an deoch di agus i gceann leathuaire a chluig bhí an bhean chomh maith is do bhí sí riamh.
    Pian fé d' easnachaibh: - Cloch bhán do choimeád san áit ina mbíodh an phian acht choimeádadh daoine eile ina mbéal é.
    Dealg id' láimh nú id' chois: - Choimeádaidís teanga an mhada ruaidh chun é do tharrac amach. Teanga do choimeád san bhall ina mbíodh an dealg agus i gceann naoi lá thiocfadh sé amach.
      1. cleachtas an leighis
    Pádraig O Suilleabháin