Scoil: Tulca (uimhir rolla 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Anois is airís do chídhfeá bróga bun adhmaid á gcaitheamh, acht ní bhíonn siad in úsáid de ghnáth. Leasuightí leathar sa pharóiste fadó mar atá "tanning hole" ar chnocán i lár an tsléibhe i dtalamh Dhiarmuid Uí Shéaghdha - baile fearainn Ráth ar an dtaobh thiar den bparóiste. Cloisim go raibh an leasúghadh sin ar siubhal ann suas le céad blian ó shoin acht níl [a] fhios ag éinne cérbh iad na daoine a choimeád an leasúghadh ar siubhal. Tá an poll le feiscint fós.
    Níor airigheas riamh go gcaithtí de sheithí ainmhidhthe timcheall na háite seo, acht fadó nuair [a] bhíodh lá móna aca, bhíodh na fir oibre go léir cosnochtaighthe agus fiú amháin agus clais á dhéanamh nú díog á thaoscadh ní bhíodh bróga ar na daoinibh. Do chonnaic mé daoine ag teacht ó Ghleann Garbh go Neidín dachad blian ó shoin a mbróga ar a ngualnaibh chun go mbeidís i ngiorracht ceathrú míle ón mbaile nuair [a] bhuailfidís orrtha iad.
    Ó Phádraig Ó Laoghaire, Droim an Ghoirtín, aois 74 bl.
    Ó Mhurt Ó Séaghdha, Cill an Bhunáin, aois 94 bl.