Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 13973)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An té chuir sí nimh isteach i gcupán an mhinistir agus mhairbh an nimh é. Do chuir Páiste é agus leig sí uirthi go raibh an-bhrón uirthi ‘na dhiaidh. D’fhág an mhinistir a chuid airgid go léir ag Páiste.
    Aon oidhche amháin bhris gaduidhe isteach sa tigh agus bhain sé an t-airgead go léir di. Bhí sí go bocht dealbh annsan tar éis na céadta púnt a thógaint uaithe agus ní haon ionghnadh é. “Mar an rud a bhailighthear ar dhruim a’ diabhail imthigheann sé fe’n a bholg”
  2. Bhí na cailleacha seo ‘na gcómhnuidhe sa Stéig is bhiodh a lán cait acu. Bhi sé cínn deug de bhuaibh acu agus gan aoinne acu chun an bhainne d’ól ach é thabhairt dos na cait.
    Fuair duine des na cailleacha bás is do chaoin na cait go léir í. A leithéid de sgreadaig is de mheabhluig mór cluineadh sa Stéig roimis na ó shin i leith ba dhrifiuracha do smioit na cailleacha seo ; Miss Neans agus Miss leitígo ? náirighthe ?
    Seana cailleacha desna Séasmínnigh ( Germyns ) a bieadh iad marbh na casc iad sa deire.
      2. filíocht