Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Seanchaiseal, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Fhoghludha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó go dtugaidís an Goban Saor air. Chuaidh se thar lean sa domhain thor aon uair amhain agus d'iarr an rí air caisleán a dheanamh dó mar chualadh an rí gur saor maith e. Dubhair sé leis an rí go ndeanfadh sé an caisleán dó ac go gcaithfeadh se fíos a cun ar a mhac a beith na theaccta. Cuir an rí fios ar an mac agus thosuigheadar an a' gcaislean do deanamh. Nuair do chonnaic an rí an obair a bí deanta acu agus an caisleán bréagh a bhí deanta aige féin bhí sé ar aigne ná bead a leithéid de caislean ag aon rí eile. Nuair a bhí an caisleán geall le beith críochnuighthe bhí an rí á fiafrú díobh gach uile lá cathain a bheadh sé deanta.
    Bhí cara éigin san obair na dteannta a thug cómhainle doibh aire thabairt dóibh féinig an eagla go n-imteóchadh aon nid ortha go raibh an rí ana shasta leis an gcaisleán agus a dfeadfadh
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Máire Táilliúra