Scoil: Braighde (uimhir rolla 11343)

Na Braighde, Co. Chiarraí
Máire C. Ní Chonchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    roilig agus ceann duine mairbh a bhreit leis. Dubairt an fear eile nách deinfeadh sé an rud. Annsan chuir an beirt acu geall síos. Bhí an (eile) beirt eile ag éisteact leo. Chuaidh an fear amach, agus tóg sé rann leis agus chuaidh sé go drí an roilig agus cuir an fear éile an beirt éile fear infaidh agus bhíodar ag faire air ón dtaobh amuigh den tslíge. An cead uaig a connaich sé thosnuigh sé ag rómhar agus thóg sé suas ceann. Dubairt an fear eile, "fág mo ceann annsan. Dfág sé an ceann san áit sin. Agus thosnuigh sé ag rómhar uaig eile. Tóg sé sé suas ceann eile. Dubhairt siad arís fág mo céann annsan. "O" ar seisean. "Nior libh na cínn ar fad." Tóg sé an ceann ina lámhaibh agus as go brát leis agus an beirt indhiaidh. Nuair a srios sé an thigh, caith se isteach an ceann ar an úrlair agus sin é an ceann ar seiseann agus ta an fear gur leis e indhiaidh fuair sé an gheall agus
    Padraig Ó Súilleabháin
    Srón na hOirí Bheag, Co. Chiarraí