Scoil: Cuileannach (B.) (uimhir rolla 1199)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Peadar Ó Cochláin

Ar an leathanach seo

1. Tig in a mbíónn gabha ag obair iseadh ceardhcha. Bíonn ceardhcha mhór agus ceardhcha bheag ann. Is do réir an méid oibre a bhíonn ag an ngabhainn a bhíonn méid na ceardhchan. Tá cúig ceardhchain im pharóíste. Tá ceann in aice le Droichead na Geadaighe. Sé an gabha atá ann ná Conchubhar Ó Géaráin. Tá an cheardhcha sin ann lis na blianta. Sé an gabha a bhí ann roimh an gabha seo ná duine darab ainm Siocfhradha. Bhí fear ann roimhe sin darab ainm Tadhg Gabha agus tá leabar scríóbhta mar gheall air. Is é "Beirt Fhear" a scríobh é.
    Tá ceardhcha eile i mBaile Leadar. Sé an gabha atá ann ná Tomás Ó Dúna. Is é an fear atá ann anois a thóg é cúpla bliadhain ó shoin. Tig cinn iarainn iseadh é. Tá ceardhcha ag a driotháir Micheál Ó Dúna i gCill Gobnait. Is é a athair a bhí ann roimis. Tig cinn slinne iseadh é.
    Tá ceardhcha i Lios a Phúca in aice le crios
    Teddy Curran