Scoil: Cnuicíní (uimhir rolla 13123)

An Garrán Iarthach, Co. Chiarraí
Mrs J. Booth

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    déanta aige, dubhairt na buacailli gur ag maghadh bhí, agus na raibh aoinne ag déanamh cleamhnais le Máire.
    Ní feadar Seán cad do dhéanfadh sé agus tar-éis tamaill do dheall sé cúig púint d'aoinne a gheobhad an fháinne. Bhí na buachaillí go léir ábalta ar snámh, ach bhí eagla ortha dul sa loch mar bhí sé ráidhthe go raibh an loch san fé draoidheacht. Bhí aon buachaill amháin san áit darbh ainm Paidín Ó Morain agus bhí ana dhúil san airgead aige. Ní chuirfead aon nídh eagla air agus nuair chuala sé an sgéul, dubhairt sé go raghadh sé síos 'san loch. Bhí an loch ana dhoimhin. Nuair a shrois sé a bun, chonnaic sé thig breág ann, is daoine ag obair agus go h=aon nídh fé mar bhí os cionn uisce. Cuaidh sé fé dhéin an tighe. Tháinigh cailín reamhar amach go raibh Oaidín go h-obann, do bhuail sé na aigne é, go mbeadh sí féin fé dhraoidheacht, agus dubhairt sé leí gur chun í fein do phósadh a tháinig sé, ach go raibh air, fainne do chaill Seán Laidir d'fhághail ar dtúis.
    Bhí sí sásta mar fear ana dhathamhail do beadh Páidín. Fuair sí an fainne gan aon trioblóid. Annsan dubhairt Páidín go
    Máire Bhrídh Ní Shiochfhradha
    Eochair Mong, Co. Chiarraí