Scoil: Imleach Droighneach (uimhir rolla 14085)

Imleach Draighneach, Co. Chiarraí

Bhí fear na chómhnuide i nDairbhre fadó agus bé an ainim a bhí ar ná Tadg Ó Suilleabháin.

Bhí fear na chómhnuide i nDairbhre fadó agus bé an ainim a bhí air ná Tadg Ó Suilleabháin.
    San am san théigheadh daoine tar cnoc ag baint prataí.
    Théigeadh Tadg ann nós gach fear eile. Nuair a raibh na bprataí bainte bhí Tadg ag teacht abhaile.
    Connaic sé coill bhreág ar thaobh an bhothair agus chuaidh sé isteach sa choill chun ceithre cinn do mhaidí do fhághailt dá cheathrar mac abhí sa bhaile chun bheith ag foghluim conus iad a úsáid nuair a bheidís na bhearaibh. Ní raibh sé ann i bhad nuair a tháinig mhaor na coille. "Cad sin agus á béanam" ar seisean le Tadg "An bhfuil fhios agat" ar seisean le Tadg "cad é an dlighe a chuirfear ar aoinne agcobfar sa choill seo". "Níl fios agam" arsa Tadg "Táimse á innsint duit" ar seisean "Tabarfar cuid den mhaide atá bainte aige dó"
    "Níor iompuigheas mo dhroim le h-aon fhear riamh" ar seisean. Iompuigheadar ar a chéile agus thug Tadg a dhthain den mhaide dó. "Níl abhach ort" ar seisean "na ceithre maidí is fearr sa choill a bhreith leat agus ná habair le haoinne é.
    Pártolán Ó Gealbháin
    Seán Ó Gealbháin