Scoil: Currach Beag (uimhir rolla 10721)

An Comhartha Beag, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Dhrisceóil

Ar an leathanach seo

1. Mac baintríge abeadh an fear seo. Bí sé 'na cómhnuidhe i gCorrach Beag timcheall triocadh blían ó shoin. Fear mór láidir abeadh é. Bí muinntear Corrach Beag ana-bocht agus ní rabhadar ábalta an cíos do dhíol. Lá amháin tháinig an báille agus cúigear fearr inaonfheacht leis. Do thiomáin síad na ba núair nár fheadadar an cíos d'fhághail. bíodar leath-míle ó na tigthe núair chonnaic an baintreach íad. Rith sí isteach agus d'innis sí do Sheán é. Fúair sé bata mór agus rith sé in a ndíaidh. Annsan do thosnuigh Seán agus an báille ag troid. Fear mór láidir abeadh an báille. Fear olch abeadh é leis. Líam Ó Murcadha ab ainm dó. Níor chabhruig na fir eile leis an báille in aon chor mar bhí eagla orthu roimh Seán. Do mhairbh Seán an báille agus do thiomáin sé na ba abhaile go dtí na daoine gur leó íad. As san amach bhí ainm Seán ináirde as an troid maith a dhein sé i gcoinnibh an báille.
    Eibhlís Ní Shéaghdha
    Míceal Ó Shéaghdha