School: Cill Bhriotáin (C.) (roll number 11728)

Cill Briotáin, Co. Chorcaí

Sexton liath

Murphy reamhair
    Murphy Bolcam
    Murphy Mhéirín
  2. Thagadh bean déirce ó am go h-am ag bailiú déirce. D'fhanadh sí ar feadh seachmhaine agus d'imthigheadh sí airís; Máire Buidhe an ainm a tugadh uirthi. Pósadh í agus do chur sí fúithe 'san dúthaigh seo. Tháinig an gorta, agus do fuair a fear bás; ní raibh éinne aici chun é d'adhlachadh agus bhí an corp ansan ar an leabhaidh ar feadh seachtmhaine. Do théigheadh sí féín amach gach lá ar lorg bidh.
    Fear eile go raibh clann aige, abhí in a chomhnuidhe inaice le athair Mhichíl Uí Síothcháin; Nior fhéad sé an cíos d'íoch agus d'iarr sé cead air dul chun comhnuidhthe leis agus go n-íocfadh sé leath a chiosa dhó. D'aontuig athair Mhicíl leis sin. Ní raibh sa tig ach aon seomra amháin. Nuair a tháinig an gorta fuair buachaill ann bás agus bhí an
    1. am