Scoil: Clochar na Trócaire, Dún Drongáin (uimhir rolla 7232)

Drongán, Co. Thiobraid Árann
Siúracha na Trócaire

1. An t-Eolas

Tuairim dhá céud slat ar an dtaoibh thuaidh de'n áit ar a dtugtar "Cruachán" cítear Tobar Beannuighthe. Tá sé suidhte i bpáirc "an Cerbhigh" (Kerwick) agus tá Fothrach sean-Eaglaise tamall uaidh.
    Baineann an Tobar so le bean- Naoimh agus Cínse a b'ainm dí de réir na dtuairisg atá le fághail. Shíolruigh sí ó'n sliocht a b'uaisle dá raibh ins an áit "Na Cearbhallaigh" ó Cruachán.
    Sa t-sean-aimsir bhí leigheas le fághail ann, ach mar gheall ar an áit bheith cómh iargcúlach san, ní bhíodh turus go dtí an áit ach go fíor-annamh.

Ainm an Aithriseóra - Mr Sheehan,
    A Aois 80