Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus a chlann na gcomhnaidhe i Lios Cormaic fadó, na tuismightheóirí, triuir mic, agus aon inghean. Do chuaidh ceann des na buachaillíbh chuig America cúpla bliadhain roimh an gorta. Bhí seisean i gcéim mhaith agus bhí sé ag tuilleamh a lán airgid. Do chuir sé a lán de abhaile chuig a thuismightheóirí agus dá bhrigh sin ba sonas an saoghal abhí ortha san go dtánaig an gorta.
    Annsan lobh na prátaí ar an dtalamh ach dá olcas an rud é sin ba mheasa an scéal abhí aca nuair do thánaig an fiabhras ortha. Do fuair an lion-tighe go léir bás ach amhain an t-athair bás. Bhí briseadh croidhe air san agus le neart an bhróín d'imthigh sé as a mheabhair.
    Do chuir a cháírde fios ar an mac abhí in America agus do thánaig sé abhaile gan mhoill. Do thug sé an t-athair thar nais go h-America in éinfeacht leis ach do fuair an sean fhear bás bliadhain ón lá d'fhág sé Éire. Ní mairfeadh sean-duine no seamróg i gcré na stróínséírí.
    Máire Ní Cathasaigh
    Lios Cormaic, Co. an Chláir