School: Eaglais

Burren, Co. Mayo
Seosamh Ó Mongaigh

1. (continued from previous page)
    sásta leis an mhargadh agus leig sí isteach an bhean bhocht isteacht. Lá ar na mháiriach bhí sé ag cur smeachtaidh arí acht dá dhonacht dá raibh an lá dubhairt sí go gcaithfeadh an bhean bhocht imtheacht leí. Acht dubhairt an cailín go n-oibreochadh sé seachtmhain eile gan aon phaighe dá bfágtaoi an bhean sa teach. Fágadh annsin í ar feadh na h-oidhche sin. An tríomhadh lá níor thada an sneachta a bhí ann le dhá lá le n-ais an tsneachaidh a bhí ann an mhaidin sin acht dubhairt bean an tighe nach bhfagfadh sí an deoraidhe sa teach ar óir ná ar airgid. Bhí truaigh ag an gcailín do'n mhnaoi bhocht agus thairg sí an críonhadh seachtmhain eile a oibruighiadh gan aon phaighe dá bhfág [?] istigh í. Dhéanfadh bean an tighe rud ar bith le paige trí seachtmaine a spáráil agus thug sé toil fanacht ar feadh na h-oidhche sin.
    Lil Ní Mhongaigh