School: Scoil N. Bríde, Kilmaine

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliasáin

1. Bhí tighearna ann fadó agus bhí sé ina chómhnuidhe in Aca Gabair. Bé an t-anam a bhí air Donnchad Brún. Séard a bhí an droch dhuine, mar bhíodh sé ag chrocad na daoine.
    Lá amháin goidead crannaibh as choill a bhí in aice an caslán.
    Chuaid sgéal amach gur raibh na crannaibh gearrad agus tugfhid a baile.
    Bhíodh sé ag bualad cat is mada. Nó gur bfáig sé amach cá raibh na crannaibh. Bhí go maith agus ní raibh go h-olc. Bhí go leór spiodóra iocad aige (dritáir ins an áit búacaillí) Bhí ciúir dritáir ins an áit búacaillí an dras agus geanníal. Chuaid sgéal amach gur iad a ghoid na crinn mar cuiread go leor ar dhaoine gan eaghúl go minic. Cuir sé amach a chuid
    Bríghid Ní Mhállaigh
    Tullyduff, Co. Mayo