School: Cill Mheadoin (C.)

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliosáin

beag glich agus bíodh sí ag sgríodad cluaise Mochua nó go ndúisigheadh sí é.
    Bíod a cuid oibre féin le déanamh ag an gcuileóg. Nuair a bíod Mochua ag canad na salm as leabhar na salm, ní leigead an cuileóg do dul ar seachrán imeasc na línte. Nuair a stadad sé den léigeamh stadad an cuileog ar a bfochal deirig a deiread sé.
    Nuair a d'féachadh sé ar an leabhar aríst bíod an cuileóg annsiúd ar an líne is ar an bfocal ceart. Nuair a thosuigheadh sé aríst leanad an cuileóg é ó fhocal go focal. Ba mhait na trí pheata iad.
    Act tháinig lá bróin ar Mochua. Fuair na trí peata bás. Bhí uaigneas ar 'na ndiaidh; ní nac iongad. Sgríobh sé Colmcille, naomh mór eile a bhí ann an uair sin, agus d'innis sé dhó an tubaist a thárla, Bhí bróin air
    Bríghid Ní Mháille
    Tullyduff, Co. Mayo