School: Móin na Míne, Dúngarbhán (roll number 15658)

Móin na mBian, Co. Waterford
Máiréad Ní Chúndúin

1. 1. Nuair a bhíonn an grian ag éirighe ar maidin agus í ag féachaint bán agus scamaill dearga as a ceann. Tamall tar éis di éirighe tagann and earg anuas agus tagann scamaill i n-áit as a ceann.
    2. Bíonn scamaill dubha as ceann an ré nuair a bhíonn sí ag éirighe agus tagann bogha ceatha mór-thimcheall uirthi san oidhche. Tagann sioch liath i dtosach na h-oidhche agus beidh sé fearthainn an lá 'na dhiaidh.
    3. Ní bhíonn le feiscint des na réalta ach beagán agus bíonn cuid acu ag tuitim san oidhche. Bíonn na scamaill ag dul an-mhear san aer.
    Caitlín Mórdha
    Na Roisíní, Co. Waterford