School: Leitir Fhada

Letterfad, Co. Donegal
Eibhlín, Bean Uí Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    Teach beag ceann thuigheadh a bí ann. Cnag síad ar an doras agus dfosgail cailín iongantach doigeamhail é. “An dtiocfadh léat loistín a tabhairt duinn go maidin” arsa Fionn Mac Cumall. “Cuaidh muid ar seachran agus tá muid fliuch baidhte”. “Caitfidh tú fiafruigh de fear a toighe, súar udaí" sa coirneal arsá sise” “Dtiocfad linn loistín a fhaghail annseo go maidin” ar’s Fionn Mac Cumall. “Thig libh” arsa an seanduine “taraigidh isteach”. Táinig an triur laoch isteach agus d’fag a gcuid gunnai tall i dtaobh an tighe i suidh síad cois teineadh. “Bfuil dochar fiafruigh c’ainm no [caslomne?] sibh arsa an seanduine. “Nil”, dochar ar bíth” arsa Goll, “Mise Goll Mac Moirne an fear is láidre ar an domhan. Seó Fionn Mac Cumaill an dara fear is laidre ar an doman agus seo Oisín Mac Fhionn an triomadh fear is laidre ar an doman”. “Teidhim” arsa an seanduine. Bhal, bí peata úain na luighe go modamhail macantá i dtarbh an toighe, leim sé aníos agus toisigh sé gha bualadh na madadh. “Gabh síos”, arsa an seanduine le Oisin “agus ceangal an t-uan sin”.
    Aindreas Ua Domhnaill
    Disert, Co. Donegal