School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí fear ina chomhnuidhe ar Ailt a t-Sneachta a bParoiste Glenn Fhinne 7 de clainn Mac Fionnlaigh a b'eadh é. Bhí muirghin mór a chlann aige.

(continued from previous page)
    dtí na dhá easgaill ar an doras. D’iarr sé gallún biotailte ar P.O B. Sín sé punta do P. nuair a fuair sé an biotailte. Thug P. a chuid briseadh airis dó. Thionntuigh sé soitheach a’ gallún air fhéin agus d’ól sé é. D’imthigh sé fhéin agus a bata leobhtha an bealach mór. [Casadh fear uasal dó ar an bealach mór.]
    D’fhiafruigh sé do ca rabh sé ag gabhail. D’innis sé do go rabh sé ar shiubhal a’ cuartughadh acht a bhfuigheadh sé a chuid le saothrughadh agus nach rabh sé a’ iarraigh airgead ar bith ach a chuid fhághail. Rinne sé fhéin agus an fear uasal margadh é a chaingilt go ceann bliadhan. Cuireadh a suipear annsoir agus ní rabh cíon a sáith ann ach leagu sgriob seisean an coraigh. Bhí na ingheanacha ar an daoraidh leis an t-athair é a tabhairt fá’n agus teach ar chor ar bith. Cuirfeadh síos coraigh mór a bhí aca fa coinne cuid an callaigh a dheánadh réidh agus rinneadh lán brachain. Fagadh lán toban blaithe aige annsin agus an coraigh
    AT0650**: The Strong Youth
    Mollaidh Ní Ghallchobhair