School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí Ríogh ins na Frainnce am amháin. An chead mac a bhí aige tháinig fathach as an domhain thoir agus sgiob sé leis amach as an cliabhain é nuair a bhí sé bliadhan d'aois.

(continued from previous page)
    fathach leis an tríomhadh mac fosta. “Bhail”, ars Fionn Mac Cumhail leis, “bhfuil le teacht ach fear amháin. Ní’l gnaithe damhsa móran de mo chuid fir a thabhairt liom. 4. Gall agus Oscar Gaire innseacgach gairidhe garbha Mac Marna.
    D’ imthigh 5 aca. Fionn agus 4 eile, agus chasadh 7 buachaillí ortha ins an choill. Dubhairt siad le Fionn gur bfhearr do iad a thabhairt leis or b’fheidir go mbéadh gnaithe aige leobhtha sul a dtaradh sé airis. D’fhiafruigh Fionn caidé an seort daoine a bhí ionnta no an gaisgidheach maith a bhí ionnta. “Bhail”, ars fear aca, “mise Eolaighe Mac an Eolaighe”. Áit ar bith a rabh diúl agat a dhul dheánadh seisean easlais do.
    Neart Mac Neart an dara fear cibe agus leis bheadh sé abailte aige. Sleis Mac Sleis an tríomhadh fear. Áit ar bith a bhfuigheadh sé cupla cipín dheánfadh sé bád de. Greapaire Mac a Greapaire rachadh sé suas míle
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Prionsus A Ghallchobhair