School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

1. Scéal (continued)

Bhí Ríogh ins na Frainnce am amháin. An chead mac a bhí aige tháinig fathach as an domhain thoir agus sgiob sé leis amach as an cliabhain é nuair a bhí sé bliadhan d'aois.

agus fiche gan tuisling no neoman na coisceim. Gaduidhe Mac an Gaduidhe an cuigeadh fear.
    Ghoideadh sé an uibh ó’n cor agus an cor ina luighe uirthí. Fios Mac Fios a bhearfhadh fios a bhearfadh fios ar an t-am a chuaidh thart. Rinne Fionn margadh leobhtha an seisear aca thabhairt anonn fhad leis na Frainnce. Nuair a tháinig siad go bruach na fairrge sgairt Fionn ar a cuid buachaillí agus ar Slios Mac Slios.
    D’iarr sé air bád a dheánadh a bhearadh anonn iad. Rinne sé sin. Sgairt sé annsin ar E. Mac an Eolaighe leis an bhealach a thaisbeant do isteach na Frainnce. Teoman siad leobhtha faoi stiuradh é, [?] Mac an Eolaighe go dtí go rabh siad isteach faoi caislean Ríogh na Frainnce.
    Nuair a chonnaic Ríogh na Frainnce Fionn Mac Cumhail agus a chuid fear a’ teacht
    Mollaidh Ní Ghallchobhair