School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    Dhíol [?] sé ofrail ach níor thug sé ainim ar bith uaidh. Nuair a bhí an t-Aifreann thart thug sé deoch do na fir a bhí ag deánadh na h-uaighe. D'fiafruigh na fir de ca toighe a rabh seisean ag tabhairt deoch daobhtha. Dubhairt seisean gurabí a chomhursa beul-dorais í. Ní fhacthas an fear beag ní ba mhó.
  2. Siodh-Sceul.
    Chuaidh fuireann as Teileann a dh'iasgaireacht lá amháin. Ag gabhail do iasgaireacht dorugaí a bhí siad. Bhí lá maith ann acht sul a rabh leath na n-dorugaí tógtha aca d'athruigh an lá. D'éirigh sé an-gheur agus fá dheireadh chonnaic siad an-fhairrge ag tarraingt ortha. Nuair a chonnaic an fear a bhí i ndeireadh an bháid seo chaith sé scian a bhí ann a láimh aige i n-aghaidh na h-urchóide. Le sin shotruigh an lá agus ní rabh moill ortha deireadh na n-dorugaí a thógail.
    Bhí cluiche comána thios ar an tráigh an Domhnach i n-a dhiaidh sin. agus bhí an fear a chaith an scian ann. Nuair a bhí an chluiche leath-thart thainig buachaill ruadh ar each bhán fhad leis agus d'fiafruigh de an rachad sé leis go cionn tamaill. Dubhairt an buachaill go rachadh. D'imthigh an bheirt aca ar an each bhán cosa i n-áirde. Chuaidh siad sios faoi'n fhairrge agus d'imthigh leo trasna go Connacht
    Séamus Ó h-Eochaidh
    Feirmeoir