School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. Inghean Rí na Gruaige Óir (scríobhtha cheanaféin)
    Bhí sin ann is fada ó bhí. Bhí Rí ann fad ó shoin agus lá amháin bhí sé ag marcuidheacht fríd choillidh mhóir leis féin nuair a chualaidh sé caoineadh fá ghiota dó. F
  2. Cóma (Creapall) agus an Fear Dall
    Bhí inghean Ríogh ann fad ó shoin agus bhí sí comh doigheamhail sin gurabé an t-ainim a bheirtí uirthe - Anna na Gruaige Finne. Ní rabh suil ar bith aice fear a phósadh agus ní phosfad sí fear ar bith go gcuirfead siad tomhas uirthe nach dtiocfadh léithe a fhuascladh. Giota maith ar siubhal ón chaisleán bhí comhnuidhe ar mhac Ríogh ar b'ainim do Ibhan(?) [!] Ba mhaith leis feacháil le tomhas a chur uirthe. Thug sé leis fear darbainim do Cóma agus ar a mbealach un chaisleáin daobhtha fuair siad sparán caithte ar thaobh an bhealaigh mhóir. Thóg siad an sparán agus thug leo é. Nuair a thainig siad fhad leis an chaisleán chuaidh siad isteach. Chuir Ibheán ceist uirthe, "Ar ar mbealach 'un chaisleáin seo dúinn fuair muid rud éigin
    Anna Nic Lochlainn
    Feirmeoir