School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. (continued from previous page)
    de. D'éaluigh sé féin isteach in aill a bhí ar an chnoc. Nuair thainig na daoine seo fhad leis an áit, Chonnaic siad an capall ag imteacht gan mharcach ar bith, agus thoisigh cuid aca ag cuartughadh. Fuair siad an sagart istigh san aill, bhuail siad le slat draoideachta é agus rinneadh cloch bhán de. Tá an chloch seo le feiceail ar thaoibh an cnuic go foill.
    Fa'n amm seo bhí an capall ag imtheacht ar a dhícheall agus thuit an diallad de i lug ag bun an chnuic. Tá cloch dhonn le feiceaíl san lug seo go foill agus cosamhlacht dhiallaide uirre. Glaodhtar Cró na Diallaide ar an lug sin ó shoin.
    Lean siad an capall annsin agus inDeireadh na dála thainig siad suas leis ar bharr Chuic Mín a'Bhealaigh. Bhuail siad an capall leis an slait ceudna agus tharluigh an rud ceudna annsin. Ní bhfuair an chloch mhór seo ainm ar bith ó shoin acht ("An Gearrán bán)"
    Inishkeel, Co. Donegal
    Éamonn Ua Gallchobhair