School: Doire Luacháin (roll number 10661)

Doire Luacháin, Co. Donegal
Máire Ní Bhaoighill

1. (continued from previous page)
    na’ suidhe ar cathaoir ór agus tá coileán ar a glún aicí. Gob isteach agus slioch síos an coilean “ná deas an madadh beag e sin”. [Shc]? leat amach e leanaidh sí go dtí an doras [ce]? agus deanfaidh sin gnoithe dúinne. Rinne se sin agus nuair a tainic an cailín ag cur tóir air thuit sí sá dorás. Níor stad siad go rabh siad in A-Ratha aris. Dfág siad Maghnus ins an a fuair siad é. Diarr siad ar gur adhath a leigint ar fhein fan rud a tháinic sé fríd. Bhí an lá ag glanad nuair a shroich sé an bhaile. Cuaidh Brighidh a scomhalai[]? air ag rabh go rabh luach ná muice caithe. “Fuist a Brighid níor ól mé ach dhá gloine”. Cuir sé síos chuig Major Porter annsin e le adbhar an culaith agus thug sisean cuig punta duithe. Chuir Maghnus go A’Ratha (go) i annsin leis an leitir a chur an Pápa cuig an t-Athair O’Gallcobhair. Thainic sé abhaile agus bhí lúthgháir mór uirti nuair a rinne Maghnus comh maith sin. Nuair a fuair sé an tairgead chuaidh sé amach ag obair. Thug se croireán agus spád leis. Ní rabh se a bhfad ag obair go dtainic diúlac dearg ruadh amach as an chorraidhe aige. Maghnus an bhfuil tú gabhail a cur an comnuidhe ar deich orrain. Beirfidh mise gleas beatha duit níos fearr na sin. Thug sé bró do agus achan uair a
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Peg Nig Eiteigin